Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Bukova kobilica
Taksonomija

Latinsko ime: Miramella irena Fruhstorfer, 1921
Sinonim: Miramella alpina Kollar, 1833
Angleško ime: alpine grasshopper
Nemško ime: Alpine Gebirgsschrecke
Klasifikacija: Acrididae (Catantopidae), Saltatoria (Orthoptera), Insecta, Polymeria, Animalia
Catalogue of Life

Opis

Osnovni podatki

Razširjenost:

Živi v gozdu v submontanskem in montanskem pasu. Areal: Slovenija, Avstrija. V gadacijo prihaja v višinskem pasu 350-800 m. V Sloveniji se je pojavila v gradaciji na več lokacijah: Poljanska dolina, Škofja Loka, Medvode, Besnica, Dobrova pri Ljubljani, Rimske Toplice, Tremerje pri Laškem, Jurklošter. Pogosta je v svetlih godzovih, predvem tam, kjer je v pritalni vegetaciji zastopana borovnica. Gadacije nastnejo le lokalno.

Morfologija:

Dolžina cca 2,5 cm, travnato zelene barve. Posuta je s temnimi pegami. Tipalke so kratke, nitaste. Pokrovke niso močno hitinizirane, svetlorjave. Ima temno rdeče oči. Krila pokrivajo le 2/3 zadka. Na skakalnem paru nog ima pletenico, ob njej pa rdečkasto - roza progo. Samica ima dvodelno leglico. Polifagna vrsta, je zelišča in brsti listavce.

Biologija:

Imago odlaga jajčeca v tla (diapavza 2, 3, 4 leta). Spomladi (april - maj) se izležejo larve. L so podobne odraslim žuželkam, so sive barve, zadržujejo se pri tleh, zelo objedajo borovnico, na kateri živijo do L2; L3 se začne dvigovati na grmovje in drevje, tako da so Ln na drevju. Ob zadnji levitvi so na krošnji. Larvalni razvoj traja 1-1,5 meseca. V krošnji svatujejo, edtem lahko obrstijo drevesa. Konec junija se samice spustijo na zemljo, poiščejo svetlo mesto (jase) - temni gozdovi niso primerni. Jajčeca odložijo z dvodelno leglico. Odložijo 5-7 jajčec v več legel, katere zalijejo z izločki spolnih žlez. Tako nastanejo ooteke, v katerih jajčeca preživijo tudi 2-4 leta.

Naravni sovražniki:

Imajo malo sovražnikov. Jajčec nihče ne uničuje. Imagi izločajo snovi, ki odganjajo druge živali.

Obseg poškodbe:

Škoda na drevju je lahko velika. Na področjih, kjer se pojavlja, se prenamnoži vsakih nekaj let. V življenjskem smislu ne ogrožajo drevja, kemično zatiranje ni smotrno.

Del rastline:

Gostitelji:

Simptomi:

Viri

Jurc, M.: Navadna bukev. Žuželke in pršice na listih. Miramella irena, Rhynchaenus fagi, Phyllaphis fagi, Phyllonorycter maestingella, Mikiola fagi, Hartigiola annulipes, Aceria nervisequa nervisequa. Gozdarski vestnik, 65/2007, št. 5-6.

Slikovno gradivo

Miramella alpina Miramella alpina Miramella alpina
Bukova kobilica: kopulacija (foto. Rauch Karl) Bukova kobilica: samec (foto. Süpfle Harald) Bukova kobilica: samica (foto. Süpfle Harald)

Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje