Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Molj jelovih iglic
Taksonomija

Latinsko ime: Argyresthia fundella Fischer von Röslerstamm, 1835
Nemško ime: Tannennadelmotte
Klasifikacija: Yponomeutidae, Lepidoptera, Insecta, Polymeria, Animalia
Catalogue of Life

Opis

Osnovni podatki

Morfologija:

Telo je dolgo 6-7 mm, čez razpon kril meri 10-12 mm. Sprednja krila so priostrena, v osnovi so bele lesketajoče se baeve, proti konicam so svetlo rjave prečne črte. Zadnja krila so manjša, tudi priostrena, sivkasto bela. Po robu kril so sive resice. Tipalke so rjave, homomerne, ščetinaste. Jajčeca so dolga 0,4-0,5 mm in šroka 0,2-0,3 mm, okrogle do ovalne oblike. Zgornja površina jajčeca je izbočena in nepravilno peterokotno skulpturirana, kot satje, spodnji del pa je raven. So rumenkasto oranžne barve. Gosenica je dolga 5-7 mm, široka 0,6-0,63 mm. Glavo ima svetlečo, črno, nadvratnik in analna ploščica sta rjavo olivne barve in zrnata ter temnejša kot pa preostalo telo. Buba je mumijska, velika 3,5 mm, v belem do srebrno belem kokonu, z nitkami pritrjena na spodnji strani zdravih iglic.

Biologija:

Roji konec maja do sredine junija. Kopulacija poteka konec junija in v začetku julija, ko je temperatura zraka nad 23 °C. Po kopulaciji odrasli metulji živijo 3-5 dni. V tem času samičke odložijo 18-24 jajčec (včasih do 60). Samice odlagajo jajčeca na eno do tri letne poganjke, med dlačice v bližini iglic, najpogosteje na spodnji strani poganjkov. Embrionalni razvoj traja od prve do zdanje dekade junija. Nekaj dni pred eklozijo gosenic jajčece potemni, postane izrazito oranžno. Po dveh od ekozije se gosenice zavrtajo na zgornji strani iglic v palisadni parenhim, izjedajo notranjost iglice in jo izvotlijo proti vrhu iglice. otem se obrnejo in izjedajo iglico proti bazi. Gosenice izjedo eno iglico na dan. Do jeseni lahko ene gosenica uniči do 15-30 iglic. Jeseni se gosenice zavrtajo v zdrave iglice in prezimijo. Spomladi nadaljujejo s prehranjevanjem in votlijo iglice. V začetku maja se preselijo na zdrave iglice in na spodnji strani iglic oblikujejo srebrno bel zapredek, kokon. Stadij bube traja 3-4 tedne. Konec maja se pojavi metuljček. Razvije eno generacijo na leto. Monofag.

Naravni sovražniki:

Ima malo naravnih sovražnikov, to so predstavniki iz pravih najezdnikov, družina brakonid ter nekateri hrošči iz družine Staphylinidae.

Obseg poškodbe:

Izčrpava gostitelja in priraščanje je slabše. Če izgubi 60 % iglic, bo drevo propadlo v nekaj letih. Če drevo izgubi 90 % iglic, se lahko posuši že naslednje leto. Je primaren škodljivec. Napada popolnoma zdrave in vitalne jelke. Namnožite praivloma sledijo toplim in suhim letom.

Ukrep:

Prevetivno delo: naravna zasnova in celostna nega.

Opombe:

Prognozo izvajamo po naslednjem postopku: maja in junija, pred eklozijo metulja, pretejemo število kokonov na 1000 iglic, to je na dolžini poganjka 12-13 dm. Napad je velik, če je 5 kokonov na 1000 iglic, srednji napad 0,5-5 kokonov na 1000 iglic in slab napad manj kot 0,5 kokona na 1000 iglic. Štetje izvajamo v sestoju, kjer je več kot 10 % jelke.

Del rastline:

Gostitelji:

Razvojna faza:

Simptomi:

Dodatne slike iz rod(ov) Argyresthia. Št. slik:5 Prikaži slike


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje