Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Zlatoritka
Taksonomija

Latinsko ime: Euproctis chrysorrhoea Linnaeus, 1758
Angleško ime: brown-tail moth
Nemško ime: Braunschwänziger Goldafter
Klasifikacija: Lymantriidae, Lepidoptera, Insecta, Polymeria, Animalia
Catalogue of Life

Opis

Osnovni podatki

Razširjenost:

Zlatoritka je bila leta 1897 naključno zanesena v Severno Ameriko iz Evrope.

Morfologija:

Metulji čez razpon kril merijo 30 do 35 mm. Krila so enakomerno snežno bele barve. Pri samcu je na prednjih krilih več črnih pik. Na koncu abdomna imajo značilen šop rumenih dlačic Gosenica je sivo črne barve z rumenkastimi dlačicami. Na 9. in 10. segmentu ima po eno cinobrasto rdečo bradavico, ki izloča strupeni izloček.

Biologija:

Ima enoletno generacijo, roji od konca junija do sredine julija. Samica navadno odlaga jajčeca na spodnje listne ploskve (izjemoma na vejice) v pasu prek lista. Jajčeca prekrije z dlačicami iz zadka. V enem leglu je do 400 jajčec. Embrionalni razvoj traja 2 do 3 tedne, gosenice (L1) se izležejo konec avgusta in v začetku septembra. Gosenice se ne razidejo, ostanejo na listu dalj časa, dokler ga popolnoma ne skeletirajo. Nato prvemu listu pripredejo še sosednji list – nastane gnezdo. Prezimijo v stadiju gosenice v fazi L3. v gnezdih, ki so na tanjših vejicah. V enem gnezdu je od 25 do 400 majhnih gosenic, ki so sivo črne barve. Proti koncu aprila gosenice zopet začno žreti, navadno ponoči, ter se vračajo v gnezdo. V stadiju L5 se razidejo ter se zabubijo posamezno med listi ali pa na zemlji. Larvalni stadij zlatoritke traja okoli 9 mesecev (od avgusta do junija). Buba je temno siva s svetlimi dlačicami, iz bub se julija izležejo metulji.

Naravni sovražniki:

Ptice, posebej smrdokavre.

Ekonomske posledice:

Navadno se namnoži na izoliranih skupinah gostitelja in na manjših fragmentih gozda v presvetljenih vrzelih ter na gozdnih robovih. Vrsta sama ni nevarna, skupaj z drugimi dejavniki (mraznice, abiotski dejavniki) pa je lahko nevarna, posebno hrastom.

Obseg poškodbe:

Obžiranje gostiteljev povzroča zmanjševanje njihove rasti ter pri močnejših napadih tudi sušenje gostiteljskih rastlin.

Ukrep:

Zatiranje zlatoritke se v primerih lokalne namnožitve izvaja s sekanjem vej na katerih so gnezda z gosenicami ter njihovim sežiganjem. Zatiranje izvajamo od septembra do marca.

Opombe:

Telo gosenic zlatoritke je prekrito s strupenimi dlačicami, ki na človeški kože povzročajo vnetja (gosenični dermatitis), dlačice prav tako dražijo človekova dihala.

Del rastline:

Gostitelji:

Razvojna faza:

Simptomi:

Slikovno gradivo

Euproctis chrysorrhoea Euproctis chrysorrhoea Euproctis chrysorrhoea
Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea): jajca (foto. Csoka Gyorgy) Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea): ličinka (foto. Csoka Gyorgy) Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea): poškodba, alergična reakcija na koži (foto. Samanek Jan)
Euproctis chrysorrhoea Euproctis chrysorrhoea Euproctis chrysorrhoea
Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea): značilnost, gnezdo (foto. Zubrik Milan) Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea) na Crataegus spp.: jajca, na glogu (foto. Samanek Jan) Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea) na Prunus cerasus: buba, na višnji (foto. Samanek Jan)
Euproctis chrysorrhoea Euproctis chrysorrhoea Euproctis chrysorrhoea
Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea) na Prunus cerasus: ličinka, na višnji (foto. Samanek Jan) Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea) na Prunus cerasus: odrasel osebek, na višnji (foto. Samanek Jan) Zlatnica ali zlatoritka (Euproctis chrysorrhoea) na Quercus spp.: značilnost, na hrastu, ličinke okoli gnezda na obrstelih vejah (foto. Zubrik Milan)

Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje