Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS Invazivke Boletus informaticus DanubeForestHealth LVG FB-VARGO
Hrastov sprevodni prelec
Taksonomija

Latinsko ime: Thaumetopoea processionea Linnaeus, 1758
Angleško ime: oak processionary moth
Nemško ime: Eichen Prozessionsspinner
Klasifikacija: Thaumatopoeidae, Lepidoptera, Insecta, Polymeria, Animalia

Opis

Osnovni podatki

Morfologija:

Metulj meri čez krila 25 do 35 mm. Sprednja krila so bleščeče rumenkasto siva s 3 prečnimi temnimi progami, zadnja krila so rumenkasto bela, pri samcu s sivo prečno progo. Gosenice imajo na hrbtni strani na 4. do 11. segmentu temno rdečkaste pege, iz katerih izraščajo trde dlačice, trebušni del je zelenkaste barve, bočno je belkasta. Buba je rdečerjave barve, v temno sivem kokonu.

Biologija:

Roji avgusta, včasih tudi v septembru. Samice odlagajo jajčeca na gladke dele debla (veje, vrh) v eni plasti v vzdolžnih vrstah eno zraven drugega (100-200 jajčec), ki jih zalijejo s temnimi izločki žlez. Za odlaganje jajčec izbira posamična debla ali debla na gozdnih robovih. Jajčeca prezimijo, v toplejših klimatih prezimijo gosenice v rahlem zapredku. Iz jajčec se praviloma spomladi (konec aprila, začetek maja) izležejo jajčne gosenice, ki takoj naredijo rahel zapredek – gnezda (v rogovilah). Gosenice se v zapredkih levijo in iztrebljajo. Z rastjo gosenic se povečujejo gnezda, ki lahko dosežejo velikost manjše melone. Včasih več manjših gnezd oblikuje skupno gnezdo. Gosenice so čez dan v gnezdu, ponoči gredo na žrtje, v zgodnjih jutranjih urah se vračajo v gnezda. Če je gnezdo majhno se premikajo v koloni po ena v značilnih procesijah, če je gnezdo veliko, se gosenice odpravijo in vračajo v gnezdo razvrščene v več redov, z eno vodilno gosenico na čelu kolone. Pri pohodih sproti predejo nitke. Mlajše gosenice skeletirajo liste, hranijo se s popki, kasneje obžirajo cele liste. V sredini julija so gosenice v stadiju L5, v gnezdu izdelajo vsaka svoj kokon ter pridejo v bube. Stadij bube traja 2 do 3 tedne. Avgusta je eklozija metuljev. Imajo enoletno generacijo.

Obseg poškodbe:

Defoliacija. Večinoma ne prehaja v gradacije. V primeru gradacij so te lokalne in kratkotrajne.

Opombe:

Gosenice vrst rodu Thaumetopoea so nevarne za človeka: imajo drobne ožigalne dlačice, ki ob dotiku s človeško kožo povzročajo vnetja (gosenični dermatitis).

Del rastline:

Gostitelji:

Razvojna faza:

Simptomi:

Slikovno gradivo

Thaumetopoea processionea Thaumetopoea processionea Thaumetopoea processionea
Hrastov sprevodni prelec (Thaumatopoea processionea): ličinka (foto. Csoka Gyorgy) Hrastov sprevodni prelec (Thaumatopoea processionea): odrasel osebek (foto. Csoka Gyorgy) Hrastov sprevodni prelec (Thaumatopoea processionea) na Quercus cerris: ličinka, na ceru (foto. Ovidiu Haruta)
Thaumetopoea processionea Thaumetopoea processionea  
Hrastov sprevodni prelec (Thaumatopoea processionea) na Quercus cerris: ličinka, na ceru, v skorji (foto. Ovidiu Haruta) Hrastov sprevodni prelec (Thaumatopoea processionea) na Quercus spp.: poškodba, na hrastu, defoliacija veje zaradi gosenic (foto. Nageleisen Louis-Michel)  

Dodatne slike iz rod(ov) Thaumetopoea. Št. slik:7 Prikaži slike


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje