Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Sirska svilnica
Taksonomija

Latinsko ime: Asclepias syriaca L.
Sinonim: Asclepias cornuti Decne
Klasifikacija: Asclepiadaceae, Gentianales, Magnoliopsida, Spermatophyta, Plantae

Opis

Osnovni podatki

Razširjenost:

Izvira iz Severne Amerike. Prva nadjba v Sloveniji: 1860.

Biologija:

Habitat: Sončna do polsenčna rastišča: travniki, gozdni robovi, presvetljen gozd, bregovi vodotokov, v pasovih ob prometnicah, degradirana območja. Status: Za zdaj se večinoma pojavlja posamezno ali v manjših sestojih, predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji.

Obseg poškodbe:

Svilnica se rada naseli na različnih degradiranih območjih, tudi na posekah ali v redkejših nasadih dreves. Zaradi širokih listov verjetno vpliva na spremembo mikroklime in sestavo listnega opada, dokazan je bil vpliv prisotnosti sirske svilnice na talne členonožce. Vpliv na biodiverziteto domorodnih vrst.

Opombe:

Do 2 m visoka trajnica s podzemnimi pritlikami in številnimi pokončnimi stebli. Listi nasprotno ležeči, podolgasto jajčasti, nedeljeni, dolgi do 20 cm in široki 4–8 cm, spodaj belo-puhasto dlakavi. Dišeči cvetovi nameščenih v mnogocvetnih kobulih na vrhu stebla in/ali v zalistjih. Venčni listi rjavordeči, ob cvetenju zavihani nazaj, s pokončnim rožnatim privenčkom. Plodovi dolgi do 10 cm in široki do 3 cm, razbrazdani, bodičasti in rahlo upognjeni (t. i. »papagajčki«). Rastlina vsebuje mleček.

Možne zamenjave z:

Viri

Spletni portal Invazivke. Povezava


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje