Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Azijski kozliček
Taksonomija

Latinsko ime: Anoplophora glabripennis Motschulsky, 1854
Angleško ime: Asian longhorned beetle
Nemško ime: Asiatischer Laubholzkäfer
Klasifikacija: Cerambycidae, Coleoptera, Insecta, Polymeria, Animalia
Catalogue of Life

Opis

Osnovni podatki

Razširjenost:

Izvira iz Kirajske in Koreje. V ZDA je bila vnesena 1996. Vrsta je karantenska za Evropo. Škodljivec je bil v Evropo zanesen z lesenim pakirnim materialom pri uvozu granita s Kitajske. Večkrat se je pojavil na drevesih v okolici skladišč uvoznikov. V Evropi je bil prvič ugotovljen leta 2001 v avstrijskem mestu Braunau am Inn, kjer so ga z velikimi napori uspeli izkoreniniti. Nekaj let pozneje pa so o njegovih najdbah poročali tudi iz drugih evropskih držav: Francija, Poljska, Nemčija, Nizozemska, Italija, Češka, Danska Belgija in Italija.

Morfologija:

Bela jajčeca so podolgovata, dolga od 5 do 7 mm, na koncih konkavne oblike. Odrasli samci merijo v dolžino 25 mm, samice pa 35 mm, so črni in imajo na pokrovkah okoli 20 belih nepravilno oblikovanih peg. Tipalke so dolge 2,5 krat toliko kot je dolžina telesa pri samcih oz. 1,3 toliko, kot je dolžina telesa pri samicah in imajo 11 členov.

Biologija:

Samica v poletnem času odlaga jajčeca (v povprečju 32 jajčec na samico) posamično v skorjo debla ponavadi na vzhodno stran debla ali vej debeline več kot 5 cm. Po štirinajstih dneh se iz jajčeca izleže smetanasto bela ličinka s temno hitinasto liso na predprsju. Tipalke so zelo kratke, sestavljene iz treh členov. Izlegle ličinke se najprej prehranjujejo in razvijajo tik pod skorjo, nato pa se zavrtajo globlje v les. Za razliko od kitajskega kozlička so pri tej vrsti ličinke predvsem v deblu in debelejših vejah (5 cm). Dorasla ličinka je dolga do 50 mm. Zabubi se v lesu. Po izleganju hrošči zapustijo gostiteljsko drevo, pri tem pa na deblu ostanejo okrogle odprtine velikosti od 1 do 1,5 cm, kar je prepoznavno znamenje napada škodljivca. Hrošči letajo od junija do konca septembra, lahko še v oktobru, vrh naleta je v juliju. Po izleganju je ravno tako značilno zrelostno žrtje. Hrošči objedajo skorjo, vejice in listje zdravih dreves. Po tednu ali dveh nastopi obdobje parjenja in nato začnejo samice odlagati jajčeca. Hrošči živijo približno tri mesece, samice tudi dlje. Azijski kozliček potrebuje v Evropi za svoj razvoj od 1 do 2 leti.

Ekonomske posledice:

Napada povsem zdrava in vitalna drevesa. Največjo škodo povzročajo ličinke. Napadena drevesa oslabijo in postanejo bolj dovzetna za napad sekundarnih bolezni in škodljivcev. Močno napadena drevesa lahko ob močnejšem vetru padejo. Škoda je velika predvsem na mladih drevesih. Odrasli osebki povzročajo škodo tudi z objedanjem listja, pecljev ter skorje, vendar je ta v primerjavi z škodo, ki jo povzročajo ličinke, manjša.

Ukrep:

Ob najdbi takoj javiti na FURS, GIS in ZGS.

Del rastline:

Gostitelji:

Razvojna faza:

Simptomi:

Možne zamenjave z:

Slikovno gradivo

Anoplophora glabripennis Anoplophora glabripennis Anoplophora glabripennis
Azijski kozliček (Anoplophora glabripennis): buba (foto. Bohne Michael) Azijski kozliček (Anoplophora glabripennis): jajca, tipično mesto odlaganja jajc na javoru (foto. Law Kenneth R.) Azijski kozliček (Anoplophora glabripennis): ličinka (foto. Bohne Michael)
Anoplophora glabripennis Anoplophora glabripennis Anoplophora glabripennis
Azijski kozliček (Anoplophora glabripennis): odrasel osebek (foto. Duerr Donald) Azijski kozliček (Anoplophora glabripennis): odrasel osebek, samica (foto. Bohne Michael) Azijski kozliček (Anoplophora glabripennis): odrasel osebek. hrbten pogled (foto. Pest and Diseases Image Library -)
Anoplophora glabripennis   
Azijski kozliček (Anoplophora glabripennis): poškodba, izhodna odprtina, premera 1 cm (foto. Haugen Dennis)   

Dodatne slike iz rod(ov) Anoplophora. Št. slik:4 Prikaži slike


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje