Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS Invazivke Boletus informaticus DanubeForestHealth LVG FB-VARGO
Pinijev sprevodni prelec
Taksonomija

Latinsko ime: Thaumetopoea pityocampa Denis & Schiffermüller, 1775
Angleško ime: pine processionary moth
Nemško ime: Pinienprozessionsspinner
Klasifikacija: Thaumatopoeidae, Lepidoptera, Insecta, Polymeria, Animalia

Opis

Osnovni podatki

Razširjenost:

V Sloveniji prvič zabeležen 1904 pri Komnu.

Morfologija:

Samica čez krila meri 36-49 mm, samec pa 31-39 mm. Prednja krila so remno siva s tremi prečnimi črnimi progami, zadnja so belkasta. Samec ima na zadku šop dlačic. Gosenice so na hrbtni strani črno sive in imajo rdečo progo, po trebuhu so rumene. Dlačice na gosenicah so strupene. Buba je pupa obtekta, doga 20 mm, rjavo rumena, pozneje pa temno rdeče rjava.

Biologija:

Pri nas se pojavlja na robu areala: julijska izoterma ok. 22 °C. Ima enoletno generacijo. Roji julija. Samice odlagajo zelenkasta jajčeca okrog iglic v obliki rokavčka. Skupaj odloži do 200 jajčec. Prekrijejo jih s srebrnimi luskami iz kril. Leglo jajčec se začne pri osnovi iglic in je dolgo ok. 25 mm, v premeru pa meri 5 mm. Embrionalni razvoj je končan v 14 dneh. Gosenice se pojavijo v sredini julija v zapredku. Ponoči se preselijo na mesto obžiranja v procesiji druga za drugo ter občirajo iglice. Ko doraščajo, si povečujejo gnezdo. V enem gnezdu je 50-150 gosenic. Prezimijo v zapredku. Prenesejo nizke temperature do -29 °C. Veliko smrtnost povzročajo vlažne zime. Spomladi postanejo spet aktivne. Žrejo še en mesec, nato se spustijo na tla (v drugi polovici februarja), kjer se zakopljejo in zabubijo.

Obseg poškodbe:

Pojavlja se v gradacijah. V kombinaciji z drugimi škodljivimi dejavniki je nevaren škodljivec bora. Mlada drevesa se lahko posušijo, pri starejših pa je prizadet prirastek in vitalnost. Višinski prirastek je lahko 60 % manjši, debelinski pa za 35 %.

Ukrep:

Biotična kontrola populacij z entomopatogenimi nematodami. V mestu, pri nizki gostoti lahko uporabimo mehaničen način zatiranja: žaganje in sežiganje napadenih vej.

Opombe:

Pri človeku gosenice pozvročajo gosenični dermatitis.

Del rastline:

Gostitelji:

Razvojna faza:

Simptomi:

Slikovno gradivo

Thaumetopoea pityocampa Thaumetopoea pityocampa Thaumetopoea pityocampa
Pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa): buba (foto. Cadahía D.D.) Pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa) na Pinus brutia: kolonija odraslih ličink, na Pinus brutia (foto. Ciesla William M.) Pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa) na Pinus brutia: ličinke v procesiji k zabubljenju, na Pinus brutia (foto. Ciesla William M.)
Thaumetopoea pityocampa Thaumetopoea pityocampa Thaumetopoea pityocampa
Pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa) na Pinus brutia: poškodba, na Pinus brutia, defoliacija (foto. Ciesla William M.) Pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa) na Pinus nigra: odrasel osebek, na črnem boru, samica (foto. Battisti Andrea) Pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa) na Pinus spp.: značilnost, na boru, odlaganje jajčec v skupinah (foto. Cadahía D.D.)
Thaumetopoea pityocampa   
Pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa) na Pinus spp.: značilnost, na boru, zimsko gnezdo (foto. Cadahía D.D.)   

Dodatne slike iz rod(ov) Thaumetopoea. Št. slik:5 Prikaži slike


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje