Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Velika bukova listna hržica
Taksonomija

Latinsko ime: Mikiola fagi Hartig, 1839
Angleško ime: gall midge
Nemško ime: Buchenblattgallmücke
Klasifikacija: Ceciomyiidae, Diptera, Insecta, Polymeria, Animalia
Catalogue of Life

Opis

Osnovni podatki

Morfologija:

Odrasla hržica meri v dolžinjo 4-5 mm. Ima črno rjavo oprsje. Samice imajo rdeč zadek, samci pa rumeno rjavega. Na glavi imajo dolge tipalke z 20-25 členki. Pri ličinkah je že viden spolni dimorfizem. Ličinke samcev merijo 3,5-4,5 × 1,0-1,4 mm, samice pa so večje 4,5-5,5 × 1,3-1,8 mm. Jajčeca so rdeča, dimenzij 0,6 × 0,2 mm.

Biologija:

Ima enoletno generacijo. Roji aprila. Samica odloži do 300 jajčec po krovne luske popkov. Ličinke se začnejo hraniti ob listni žili in nastanejo šiške. jeseni se ličinke, ki odpadejo z listi, zabubijo v šiškah in prezimijo.

Naravni sovražniki:

S šiškami se prehranjujejo ptiči in rovke.

Obseg poškodbe:

Mlade bukve se lahko ob močnejšem napadu posušijo. Pri manjših drevesih je večino šišk na spodnjem delu krošnje, pri večjih drevesih, pa so poškodbe skoncentrirane na vrh krošnje. Zelo poškodovana drevesa imajo manjši prirastek. Če je v gradaciji, populacijo hitro uravnotežijo naravni sovražniki.

Ukrep:

Se ne izvaja.

Del rastline:

Gostitelji:

Razvojna faza:

Simptomi:

Možne zamenjave z:

Slikovno gradivo

Mikiola fagi Mikiola fagi Mikiola fagi
Velika bukova listna hržica (Mikiola fagi): značilnost (foto. Csoka Gyorgy) Velika bukova listna hržica (Mikiola fagi) na Fagus sylvatica: poškodba, na bukvi (foto. Kapitola Petr) Velika bukova listna hržica (Mikiola fagi) na Fagus sylvatica: značilnost, na bukvi (foto. Jurc Maja)

Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje