Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Planinski orel
Taksonomija

Latinsko ime: Aquila chrysaetos Linnaeus, 1758
Angleško ime: golden eagle
Nemško ime: Steinadler
Klasifikacija: Accipitridae, Falconiformes, Aves, Chordata, Animalia
Catalogue of Life

Opis

Osnovni podatki

Razširjenost:

Hribovit svet do višine 2300 m.

Morfologija:

Večji od kanje. V dolžino meri 66-90 cm, čez razpon kril pa 180-234 cm. Tehta 2,5 do 7 kg. Samica je veliko večja kot samec.

Biologija:

Gnezdi na skalnih stenah. Ima eno leglo z dvema jajcema. So teritorialni: en par pokriva do 155 kvadratnik kilometrov. Monogamen.

Opombe:

Prehranjuje se z zajci, svizci, večjimi sesalci, ptiči, mrhovino.

Slikovno gradivo

Aquila chrysaetos Aquila chrysaetos Aquila chrysaetos
Planinski orel: 14 dni star mladič (foto. Jaritz Johann) Planinski orel: odrasel osebek (foto. Glover J.) Planinski orel (Aquila chrysaetos): odrasel osebek (foto. Spivey Terry L.)
Aquila chrysaetos Aquila chrysaetos  
Planinski orel (Aquila chrysaetos): odrasel osebek (foto. Spivey Terry L.) Planinski orel (Aquila chrysaetos): odrasel osebek (foto. Spivey Terry L.)  

Dodatne slike iz rod(ov) Aquila. Št. slik:1 Prikaži slike


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje