Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Gozdna rovka
Taksonomija

Latinsko ime: Sorex araneus Linnaeus, 1758
Angleško ime: common shrew
Nemško ime: Waldspitzmaus
Klasifikacija: Soricidae, Insectivora, Mammalia, Chordata, Animalia
Catalogue of Life

Opis

Osnovni podatki

Razširjenost:

Evropa do Japonske. Pri nas živi od 145 do 1900 m visoko. Naseljuje vlažna, močvirna območja, gozdove, parke.

Morfologija:

Hrbet je rjavo črn, bodi so rdečkato rjavi, trebuh je rumenkast do srebeno siv, gobček je podaljšan v šilast rilček. Konice zob so rdeče rjave. Dolžina trupa 6-8,5 cm, dolžina repa 3-5 cm, telesna masa 6-12g.

Biologija:

Aktivna je podnebi in ponoči, tudi pozimi. Pari se od aprila do novembra, brejost traja 19-21 dni, samica koti 2-4 krat na leto po 5-9 golih in slepih mladičev, ki sesajo tri tedne, potem so samostojni.

Opombe:

Hrani se z žuželkami, pajkovci, deževniki, polži, malimi sesalci, mrhovino.

Dodatne slike iz rod(ov) Sorex. Št. slik:1 Prikaži slike


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje