Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Priročnik / Zapis o dejavniku

GIS
Travniška voluharica
Taksonomija

Latinsko ime: Microtus agrestis Linnaeus, 1761
Angleško ime: field vole
Nemško ime: Erdmaus
Klasifikacija: Muridae, Rodentia, Mammalia, Chordata, Animalia
Catalogue of Life

Opis

Osnovni podatki

Razširjenost:

Evrazija. Pri nas v celinskem območju do 1500 m. Habitati: vlažni, hladni gozdni robovi, parki, višinski travniki, močvirja, bregovi rek.

Morfologija:

Telo je zgoraj temno do rdeče kostanjevo, spodaj belkasto. Dolžina trupa 9-13 cm, dolžina repa 2,5-4,5 cm, masa 18-60 g.

Biologija:

Aktivna je podnevi in ponoči. Riove koplje tik pod površino in v travi. Na mokrem terenu naredi gnezda nad zemlju med koreninicami. Pari se od marca do aprila, brejost traja 21 dni, koti 3-6 krat na leto, 3-7 mladičev.

Obseg poškodbe:

Namnoži se v intervalih 3-5 let. Takrat povzroči v gozdovih veliko škodo.

Opombe:

Hrani se s travo, zelišči, pozimi gloda skorjo korenin in debel.

Del rastline:

Gostitelji:

Razvojna faza:

Simptomi:

Možne zamenjave z:

Slikovno gradivo

Microtus agrestis   
Travniška voluharica: odrasel osebek (foto. Manuel R.)   

Dodatne slike iz rod(ov) Microtus. Št. slik:7 Prikaži slike


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani    Citiranje