Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Gradivo / PDP Poročila / Predogled PDP Poročila

GIS
Laboratorijski pregled vzorcev rastlin v zvezi s kostanjevim rakom
Avtor(ji): Dušan Jurc
Leto: 1999

Pošiljamo vam rezultate laboratorijskega pregleda štirih vzorcev lubja pravega kostanja v zvezi z zapisnikom FSI št. NP-CE 48/99. Vzorca št. 4 in 12 je okužila gliva Cryphonectria parasitica, ki povzroča kostanjev rak, vzorec št. 9 pa neškodljiva gliva (saprob) Coryneum modonium (Sacc.) Griff. & Maublanc, ki oblikuje značilne velike, črne acervule na površini lubja in značilne 5-8 celične trose. Vzorce smo shranili v Herbariju GIS.

Na vzorcu št. 17 so še nerazvita trosišča neznane glive, gliva trosov še ni oblikovala. Zato smo opravili izolacije na čisto gojišče in rezultate vam bomo poslali v približno treh tednih ali še kasneje v kolikor gliva ni C. parasitica.

Prosimo vas, da, v kolikor boste v prihodnosti še pošiljali vzorce v naš laboratorij, te vzorce najprej zavijete v čist in tanek papir (npr. bel, nov papirni prtiček), kajti če ga shranite le v plastični vrečki, se vlaga kondenzira, razvijajo se razne saprofitske glive, ki onemogočajo pravilno izolacijo in determinacijo. Količina vzorca naj bo večja, kot ste jo poslali tokrat (pri mikroskopiranju uničimo del vzorca, pri izolacijah prav tako), kajti dokazni material moramo shraniti za kakršnekoli naknadno reševanje zapletov in potrjevanje pravilne determinacije.

Sestavil: Mag. Dušan Jurc

Ljubljana, 14. 12. 1999


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani