Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Gradivo / Sanitarni posek

GIS Invazivke Boletus informaticus DanubeForestHealth LVG FB-VARGO

Sanitarni posek dreves

©Zavod za gozdove Slovenije

Sanitarni posek, ki predstavlja posek bolnega, poškodovanega ali sušečega se drevja, ki je odstranjeno iz sestoja z namenom izboljšanja zdravstvenega stanja sestoja. To je drevje, ki so ga škodljivi biotski dejavniki (škodljivci, bolezni, divjad) ali škodljivi abiotski dejavniki (veter, sneg, žled, suša, plaz, usad, onesnažen zrak, delo v gozdu) poškodovali v taki meri, da nima gozdnogojitvene prihodnosti. V sanitarni posek je vključeno tudi oslabelo drevje, ki ga je iz sanitarno varstvenih razlogov najbolje odstraniti iz sestoja. Tako preprečimo namnožitev potencialno nevarnih organizmov.

Pregledi in analize sanitarnega poseka so narejeni na podlagi podatkovne zbirke o poseku drevja (Timber), katere avtor in lastnik je Zavod za gozdove Slovenije.

Pregled sanitarnega poseka

Sanitarni posek lahko pregledamo na naslednje načine:

Analiza sanitarnega poseka

Analiza sanitarnega poseka omogoča poljubno poizvedbo po sanitarnem poseku v Sloveniji. Uporabnik lahko pri poizvedbi določi prostorsko enoto, časovno obdobje, vrsto sanitarne sečnje, drevesno vrsto. Rezultati poizvedbe se prikažejo v grafikonu in preglednici.

Tukaj lahko izvedete poljubno analizo sanitarnega poseka.


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani