Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Gradivo / PDP Poročila / Predogled PDP Poročila

GIS
Presajeni klek se suši
Avtor(ji): Dušan Jurc
Leto: 1999

7.5. 1999 ste nam poslali vzorce vej presajenk ameriškega kleka 'Smaragd' (Thuja occidentalis L. 'Smaragd'), ki imajo suhe vrhove ali pa so veje cele odmrle. Sadike so visoke 60-80 cm, presajene so bile z balo 9. 11. 1998 ob stanovanjsko hišo v Kočevju. Poslali ste tudi fotografije, na katerih je vidno močno sušenje sadik - nekatere presajenke so skoraj odmrle, druge pa imajo le nekaj vršičkov suhih. Večina je močno poškodovanih .

Na odmrlih iglicah in poganjkih so množično razvita trosišča dveh vrst gliv: Epicoccum purpurascens Ehrenb. in Cladosporium herbarum (Pers.) Link. Drugih simptomov bolezni ali napada škodljivcev na poslanem materialu nismo opazili (razen sem in tja nalomljenih ali fizično odrgnjenih vejic).

E. purpurascens oblikuje črne sporodohije, zlatorjave okrogle večcelične trose velike 15-25 µm. To je ena najpogostejših gliv, ki okuži odmrle dele vseh vrst rastlin.

C. herbarum oblikuje konidije pogosto v verigah na olivno rjavih konidioforih z debelimi stenami. Trosi so bledorjavi, z debelo steno in izboklinami, brez sept ali z eno septo, z brazgotino na vsakem koncu. To je ena od najpogostejših mikromicet na vseh vrstah odmrlega rastlinskega materiala.

Sušenja vejic presajenih klekov niso povzročile zajedavske glive ali škodljivci, omenjeni vrsti gliv sta gniloživki in okužita že odmrle rastlinske dele.

Vzrok za odmiranje poganjkov kleka v Kočevju je po našem mnenju pomanjkanje vode v poganjkih, zaradi česar so le-ti odmrli. Pomanjkanje vode v poganjkih lahko nastane zaradi fiziološke suše (npr. zmrznjena tla in dolgo sončno obdobje pozimi) ali pa zaradi prevelikih poškodb korenin, ki take ne dovajajo rastlini dovolj vode. Ker so bila drevesca presajena je seveda verjetnejša omenjena druga možnost. Kolikor nam je znano, klek težko prenaša presajanje v kolikor je večji. V tem primeru je bil presajen z balo (kar je pravilno), vendar je pomembno da presajenke z balo redno "šolamo" (obštihamo, da so korenine v kasnejši bali gosto razrasle).

V kolikor so presajenke spomladi odgnale, se bodo verjetno obrasle in preživele poškodbe, saj na njih ni nevarnih bolezni ali škodljivcev. Priporočamo, da vse odmrle dele odrežete do delov, kjer je lubje še živo.

Sestavil: Mag. Dušan Jurc, dipl. biol.

Ljubljana, 14. 5. 1999


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani