Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Gradivo / PDP Poročila / Predogled PDP Poročila

GIS
Argyresthia thuiella Packard na kleku v Mengšu
Avtor(ji): Dušan Jurc
Leto: 1999

23.4. 1999 ste nam poslali vzorec vejic kleka (Thuja sp.), katerim se sušijo vršički. Vzorec je iz žive meje ob stanovanjski hiši v Mengšu. Posušeni deli so dolgi 3-4cm, so slamnato rumeni ali rjavi, v njih pa smo našli drobne gosenice zelene ali rjavozelene barve s črno glavo. Ker nimamo novejše literature o škodljivcih gozdnega drevja smo za mnenje vprašali asist. Stanislava Gomboca, Oddelek za agronomijo BF, ki je prijazno sporočil, da je škodljivec na kleku Argyresthia thuiella Packard, ki je relativno nov škodljivec v Sloveniji.

Pošiljamo vam tri izpise iz spletnih strani o tem škodljivcu in o njegovem zatiranju ter članek o prvi najdbi na Hrvaškem.

Verjetno se bo škodljivec pojavil tudi v gozdni drevesnici Semesadike Mengeš, kjer gojite veliko število sadik kleka. Priporočamo, da natančno pregledate sadike in ukrepate, kot priporočajo v priloženi literaturi (škropljenje z insekticidi v začetku junija).

G. Gomboc se zanima za življenjski krog tega metuljčka in prosimo, da z njim kontaktirate in mu po možnosti dostavite poškodovane vejice.

Sestavil: Mag. Dušan Jurc

Direktor: prof. dr. Milan Hočevar

V vednost: Asist. Stanislav Gomboc, Odd. za agronomijo, Jamnikarjeva 101, Ljubljana


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani