Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Gradivo / PDP Poročila / Predogled PDP Poročila

GIS
Listi sejank bukve in rdečega hrasta se sušijo v drevesnici Markovci
Avtor(ji): Dušan Jurc
Leto: 2001

V torek, 7. 8. 2001 smo od vas prejeli poštno pošiljko z vzorci sejank bukve (enoletne), presajenk bukve (1 + 1 leto) in rdečega hrasta (2+0 let). Vse sejanke in presajenke imajo večje ali manjše število najmlajših listov deloma odmrlih, porjavelih in suhih. Zanima vas kaj je vzrok tem poškodbam in kako ukrepati, da bi se poškodbe preprečile.

Na nekaterih odmrlih delih bukovih listov smo z binokularjem našli drobna trosišča glive in z mikroskopiranjem smo določili glivo Discula umbrinella.

Enak pojav smo ugotovili na bukovih sejankah v drevesnici Radvanje v letu 1999 (kot prilogo pošiljamo poročilo), na Gorjancih v letu 1996 (kot prilogo pošiljamo poročilo) in leta 1987 na celotnem območju Pohorja, Slovenskih Goric, Haloz in Maclja. Vse ustrezne informacije o glivi so v teh dveh prilogah.

Na rdečem hrastu nismo našli nobenih trosišč glive, vendar zaradi enakih zunanjih znamenj odmiranja listov (tip in barva nekroze) menimo, da odmiranje povzroča ista gliva.

Skorja in korenine poslanih sejank in presajenk so zdrave in menimo, da odmiranje listov ne ogroža obstoj sadik. Običajno je pojav te glive vezan na ekstremne razmere v okolju (npr. vročina, suh zrak, ki poškodujeta še nerazvite, mlade liste) in domnevamo, da se poškodbe listov ne bodo povečevale v večji meri.

Z ozirom na izredno intenzivno rast sadik menimo, da kakršnokoli dognojevanje ni potrebno, niti ni potrebna zaščita s fungicidi.

Sestavil Mag. Dušan Jurc

Ljubljana, 7.8.2001


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani