Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Gradivo / PDP Poročila / Predogled PDP Poročila

GIS
Hišni kozliček v stropni konstrukciji hiše Vide Pregarčeve 14
Avtor(ji): Dušan Jurc
Leto: 1983

V sredo, 23.11.1983 sem si skupaj s tov. Mikličevo ogledal leseno stropno in strešno konstrukcijo hiše št. 14 v ulici Vide Pregarčeve.

Stropni nosilci, ki nosijo tla podstrešja, so bili od izgradnje hiše pokriti z deskami. Na površini nosilcev so številne izletne odprtine odraslih hišnih kozličkov (Hylotrupes bayulus L.), v lesu pa rovi ličink istega škodljivca. V strešni konstrukciji so izletne odprtine redke, še redkeje pa smo našli izletne odprtine hroščkov trdoglavcev (Anobiidae).

Opis škodljivca: Hišni kozliček je smolnato črn hrošček s ploščatim telesom in dvema belima lisama na pokrovkah. Velik je od 8-20 mm, samica je večja in ima dobro razvito leglico. Hroščki se izbubijo junija ali julija, samice nato odložijo jajca v razpoke lesa. Ličinke (v pogovornem jeziku jih pogosto imenujejo lesni črvi) se hranijo z lesom in najpogosteje grizejo hodnike v smeri lesnih vlaken zunanjega sloja lesa, kasneje pa prodirajo v notranjost. Razvoj od jajca do odraslega hrošča traja zelo različno, navadno pa 3 do 4 leta in je odvisen od vlažnosti lesa. V zelo suhem lesu traja razvoj do 17 let. Ličinke se zabubijo tik pod površino lesa in v 15-20 dneh se izležejo odrasli hroščki, ki si izgrizejo izletno odprtino. Jakost napada ne moremo oceniti po številu izletnih odprtin, ker lahko več hroščev uporabi za izlet isto odprtino.

Hišni kozliček ne napade sveže posekanega drevja, pojavlja se v zračno suhem lesu v zgradbah, telefonskih drogovih, pohištvu. Leseni predmeti so popolnoma uničeni šele po razvoju večih generacij. V SSSR se zaradi napada hišnega kozlička zrušijo nekatere lesene stavbe v 10-15 letih.

Zatiranje

Zatiranje hišnega kozlička je izjemno težavno in pogosto neuspešno. Svetujem, da zaradi zelo močnega napada in zmanjšane trdnosti odstranite stropne nosilce. Les sežgite ali porabite le za kurjavo, vendar takoj in ga ne shranjujte za naslednjo kurilno sezono. Menim, da trdnost strešne konstrukcije ni toliko zmanjšana,da bi jo bilo potrebno zamenjati. Premaži te jo z insekticidnim sredstvom Xilolin. To sredstvo verjetno ne bo uničilo ličink hišnega kozlička v lesu, samicam pa bo preprečilo nadaljnje odlaganje jajc. Sredstvo je učinkovito 2 leti. Tudi ves lesni material, ki ga boste vgradili v podstrešje, premaži te z istim sredstvom.

Sestavil : mag. Dušan Jurc, dipl. biol.

Ljubljana, 6.12.1983


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani