Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Gradivo / PDP Poročila / Predogled PDP Poročila

GIS
Sanacija stavbe onkološkega inštituta -trakt B
Avtor(ji): Dušan Jurc
Leto: 1983

V sredo, 23.11.1983 sem si skupaj s tov. Stančičem, vodjo gradbene enote, ogledal tla sobe v prvem nadstropju stavbe onkološkega inštituta ob Zaloški cesti. Zaradi pregleda nosilne konstrukcije sem opravil ponoven pregled 4.12.1983.

Prvotno so bila tla pokrita s hrastovim parketom, naknadno pa so parket prekrili z linolejem. Pred kratkim se je pričel pri vhodu v sobo linolej ugrezati. Ko smo linolej odstranili, smo zaznali močan in značilen vonj po vlažnem, trohnečem in plesnivem lesu. Pod odstranjenim parketom smo na spodnji površini parketa in na deskah pod njim našli intenzivno rumen in bel, slabo razraščen hifni splet. Na deskah pod parketom ob vhodu v sobo je stala voda. Deske so bile tople (segrete), in verjetno pod njimi poteka toplovodna napeljava. Spodnja površina parketnih deščic in deske pod njimi so bile na površini počrnele, les pa je v začetni stopnji razkroja.

Odvzemke desk, parketa in nosilnih tramov sem mikroskopsko pregledal v laboratoriju. Na njih je razraščenih več vrst gliv. Nekatere oblikujejo številne nesplone trose, druge le sterilen hifni splet (micelij). Na pregledanih odvzemkih ni značilnega micelija sive hišne gobe, najnevarnejše razgrajevalke vgrajenega lesa. Nosilni tramovi pod deskami so obsuti z debelejšim peskom. Pri vhodnih vratih so tramovi vlažni, površina je temnorjava in delno razgrajena, vendar glive še niso prodrle globlje v les. Ta znamenja razkroja so le na kratkem odseku nosilcev ob vratih, drugi so suhi in neokuženi z glivami.

Svetujem naslednji potek sanacije:

Najpomembneje je, da ugotovite izvor vlaženja parketa ter desk pod njim, da ga sanirate in preprečite nadaljnje vlaženje.

Popravilo naj ne obsega le sobe, ki smo si jo ogledali, ampak tudi hodnik pred to sobo in sosednjo čajno kuhinjo. Možno je, da že dalj časa pušča vodovodna napeljava v čajni kuhinji in da se je vlaga širila pod linolejem. V tem primeru je verjetno stanje lesene konstrukcije v čajni kuhinji slabše (les bolj razgrajen) kot v sobi, kjer smo nabrali odvzemke.V tem primeru nam poš1jite manjši kos trohnečega lesa in podgobje na njem. Po izkušali. bomo ugotoviti povzročitelja in vam odgovorili.

Odstranite ves vlažen les -deske, parket -in ga ne uporabljajte v gradbene namene. Če so vlažne stene, jih pred popravilom tal dobro osušite. Les, ki ga boste na novo vgrajevalij zaščitite s fungicidnim sredstvom Silvanit KBB (proizvaja ga Silvaprodukt, Ljubljana).

Menim, da nosilna konstrukcija (tramovi) v pregledani sobi niso poškodovani v taki meri, da bi jih bilo potrebno zamenjati, v lesu tudi nismo določili nevarnih gliv, ki hitro razgrajujejo les. Svetujem pa, da s tramov odstranite deloma razgrajeno plast lesa na vlažnih del ih in jih prepojite z raztopino fungicidnega sredstva Silvanit KBS. Preden jih boste ponovno zazidali, naj bodo tramovi suhi!

Če bo preprečeno nadaljnje vlaženje lesa ni nevarnosti, da bi ga glive še naprej razkrajale. Zato ponovno poudarjam, da je najvažneje sanirati izvor vlage (dvomim da je to kondenzirana vlaga), pa naj je to pokvarjen odtok v čajni kuhinji ali stalno vlaženje ob pomivanju tal.

Sestavil: mag. Dušan JURC, dipl. biol.

Ljubljana, 6.12.1983


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani