Iskanje
Napredno iskanje
Domov domov
www.zdravgozd.si
Skip Navigation LinksVarstvo gozdov / Gradivo / PDP Poročila / Predogled PDP Poročila

GIS
Bolezen na listih črničevja (Quercus ilex)
Avtor(ji): Dušan Jurc
Leto: 1984

Na željo dr. Iva Puncerja smo pregledali liste črničevja (Quercus ilex), ki so bili nabrani iz okrasnih dreves v okolici hotela Bernardin v Portorožu. Poizkušali smo določiti glivo, ki povzroča nekroze na listih in podati navodila za njeno zatiranje.

Na lanskoletnih listih črničevja so svetlorjave, okrogle nekroze (odmrlo tkivo), široke do 5 mm. Pogosto se posamezne nekroze spajajo v večje in nepravilne. Proti zdravemu listnemu tkivu so omejene s temnejšim, rjavim robom. Mikroskopski pregled odmrlega listnega tkiva je pokazal, da je na spodnji površini listov veliko število piknidijev. Ti so veliki do 170 x 200/µm in v njih so hialini nespolni trosi, veliki približno 4 do 5 x 1 µm. Velikost trosov, značilnosti trosišč in gostitelj iz rodu Quercus dopuščajo domnevo, da je zajedavska gliva, ki je okužila liste črničevja, Phyllosticta maculiformis (Sacc.)Fr.

Pri zatiranju bolezni, ki jo povzroča P. maculiformis, nimamo izkušenj. Vzorec, ki smo ga pregledali, je bil nabran v marcu, ko črničevje še ni odganjalo. Domnevamo, da številni trosi, ki smo jih našli, okužijo mlade liste kmalu po brstenju, saj je, po naših izkušnjah iz prejšnjih let, na listih opaziti številne nekroze že v juniju. Zato je potrebno zaščititi mlade liste takoj, ko prično odganjati. Uporabite bakrove fungicide ali dithane M-45 , ki so učinkoviti proti velikemu številu zajedavskih gliv. Vendar :ti fungicidi le preprečujejo okužbo, zato mora biti v času, ko gliva sprošča trose, površina listov stalno prekrita s fungicidno oblogo.

Verjetno bo za preprečevanje bolezni zadoščalo nekajkratno škropljenje od odganjanja črničevja do začetka junija v 10-14 dnevnih presledkih. Za estetski izgled okrasnih dreves pa je pri uporabi teh fungicidov neugodna modra (bakrovi) ali bela (dithane) prevleka na listih. Menimo, da bi za to lahko uporabili enega od novejših sistemičnih fungicidov (vendar uspeh ni zagotovljen v taki meri, kot pri prej omenjenih sredstvih), npr.: baycor ali rubigan ali bayleton, ali antracol v koncentraciji, ki je navedena v navodilih za uporabo.

Sestavil : mag. Dušan JURC, dipl.biol.


Na vrh stranina vrh strani
Pogoji uporabe    Piškotki    Kazalo    Skrbnik strani